Johannes van Vugt kunstRai

Morgenmiddag opent in Amsterdam een tentoonstelling van schilder Johannes van Vugt, één van mijn favoriete kunstenaars op de KunstRai 2004. De kleine doekjes die Van Vugt met grove toets maakt hebben in hun bescheidenheid iets teders en doen, ook al door het fotoformaat van 13 x 18 centimeter, denken aan beelden uit een oud en vergeeld fotoalbum, maar:

“Ondanks dat het om particuliere, autobiografische beelden gaat, krijgen ze iets universeels door zijn manier van schilderen. Vaak hangt die tussen expressieve figuratie en abstractie in. Je zou het ook ‘suggestieve figuratie’ kunnen noemen, iets waarmee thans een goed deel van de jongste generatie kunstenaars de markt verovert. Van Vugt gebruikt een dergelijke stijl om een herkenbaar beeld te laten zien, dat tegelijkertijd een openheid, oningevuldheid of suggestie bezit, die het voor de beschouwer gemakkelijker maakt om zich met het voorsgestelde te identificeren, om hetgeen hij ziet te herkennen als deel van zijn eigen herinneringen.” (Arjan Reinders in Kunstbeeld, nummer 2/2005)

> Happy Days – een tentoonstelling van Johannes van Vugt bij galerie Suzanne Biederberg, van zaterdag 5 februari tot en met zaterdag 5 maart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *