Cityguide Berlijn

Berlijn is zo onvoorstelbaar groot dat het voor een korte citytrip verstandig is je tot een of twee buurten te beperken, al was het maar om niet al je tijd in het openbaar vervoer te verdoen. Wij kozen voor de twee leukste wijken in het voormalige Oost-Berlijn: Mitte en Prenzlauerberg. Deze buurten worden steeds hipper en als modeliefhebber vind je er precies die dingen die een trip naar een vreemde stad zo inspirerend maken. Voor Louis Vuitton hoef je immers geen 900 kilometer te reizen. Bovendien hangt in Mitte en Prenzlauerberg een gemoedelijke sfeer; vooral Mitte is de perfecte combinatie van een mondaine wereldstad en een knus dorp.

Leuke straten

Mitte heeft zich, net als het Meat Packing District in New York, in tien jaar tijd ontwikkeld van een vervallen achterstandswijk tot een buurt waar alle modemerken vertegenwoordigd willen zijn. Straten die je niet mag missen zijn de Alte Schönhauserstraße en de Rosa Luxemburgstraße. Behalve kledingzaken vind je hier Pro QM, een mooie oude winkel met onalledaagse modeboeken en Blush, een klein zaakje met felgekleurde lingerie van merken als Princesse Tam Tam, Fifi Chachnil, Chloé en Missoni (Pro QM, Alte Schönhauserstrasse 36-37, www.pro-qm.de; Blush, Rosa Luxemburgstrasse 22, www.blush-berlin.com). Duik ook even de zijstraatjes van de Alte Schönhauserstraße in, anders mis je bijvoorbeeld Viaux Gallery, een galerie voor spraakmakende modefotografie (Mulackstrasse 12, www.viaux.com). Prenzlauerberg, ten noorden van Mitte, is een bruisende jonge buurt die met zijn brede klinkerstraten, hoge bomen en statige negentiende-eeuwse huizen doet denken aan Parijs. Eerste pleisterplaats is de Kastanienallee, door insiders wel de ‘casting allee’ genoemd vanwege de vele modellen en wannabees die er rondstruinen voor een kop koffie op een van de terrassen. Laat je vervolgens verrassen door de vele experimentele winkels in deze buurt, die vrijwel elke week van inrichting of zelfs van plek veranderen. Halverwege de Kastanienallee vind je de leukste straat van Prenzlauerberg, de Oderbergerstraße. Hier laten veelbelovende Berlijnse designers in hun eigen winkels zien waar ze goed in zijn: kleding ontwerpen.

Flagshipstores

In Mitte zijn de Münzstraße en Neue Schönhauserstraße bekend om de vele flagshipstores, waarmee de verschillende kledingmerken zich profileren. Miss Sixty en Adidas houden zichtbaar van groot en compleet; nagenoeg de hele collectie hangt er (Miss Sixty, Neue Schönhauserstraße 16, www.misssixty.com; Adidas, Münzstrasse 13-15, www.adidas.com). Levi’s daarentegen hecht meer waarde aan exclusiviteit. Het feit dát Levi’s hier een icon store heeft, is op zichzelf al een statement: er zijn maar twee van deze winkels in heel Europa. De kleine zaak heeft veel limited editions en het zeer exclusieve RED-label, dat alleen op speciaal geselecteerde plekken in de wereld wordt verkocht (Neue Schönhauserstraße 15, www.levi.com). In andere flagshipstores lijkt de beleving van het kledingmerk belangrijker dan de kleding zelf. Zo heeft Schiesser een winkel laten ontwerpen speciaal voor de nieuwe ondergoedlijn, die in jarenvijftigdozen is verpakt. Wij vinden de dozen stiekem mooier dan de hemden (Münzstrasse 15, www.schiesser.de). Camper en Hugo Boss verliezen zich volledig in hun beeldvorming: zij doen zó hun best met spetterende graffiti en uitgebrande wasmachines in de etalages, dat de keurige schoenen en kleding er schraal bij afsteken. Maar de winkels zijn zeer de moeite waard (Camper, Neue Schönhauserstraße 18, www.camper.com; Hugo Boss, Rosenthalerstraße 40, www.hugoboss.com).

Mixwinkels

Ook populair in Berlijn zijn de mix- en conceptwinkels. Bij Elternhaus bijvoorbeeld hebben kleding en accessoires een filosofische tint: T-shirts, kettingen en parfumflessen zijn voorzien van inspirerende teksten en zelfs het prijskaartje spreekt je toe: ‘Auge um Auge macht die Welt blind’ (Alte Schönhauserstrasse 14, www.elternhaus.com). Stue combineert Berlijnse modemerken met Scandinavische designstukken uit de jaren twintig tot zeventig. Een topadres (Alte Schönhauserstrasse 48, www.stueberlin.de). In F95 liggen splinternieuwe jeansmerken en andere kledinglabels van de Berlijnse fashionweek naast glossy kunstboeken, natuurlijke cosmetica en hoeden van het meer dan honderd jaar oude Weense merk Mühlbauer (Frankfurterallee 95-97, www.f95store.com). Maar de beste mixwinkel is wat ons betreft Best-Shop, met veel Berlijnse muziek en bijzondere kleding. Vooral de jasjes en rokken van het Deense Wood Wood, de T-shirts van het ‘huismerk’ Mazooka en de zouavebroeken met bijpassende schoudertops van de steengoede Berlijnse ontwerper Stephanie Franzius konden ons bekoren. Terwijl je rondneust in de winkel, kun je een plaatje draaien, je kleren laten bedrukken (voor 15 euro) of bladeren in de boeken en tijdschriften die tussen de kleding verstopt liggen. Hier ben je wel even onder de pannen (Alte Schönhauserstrasse 6, www.bestshop-berlin.de).

Modelabels

Na alle verhalen in de modebladen hadden we hoge verwachtingen van het Duitse modelabel Blutsgeschwister of Blutsschwester. Helaas is het merk meer een hype dan een aanrader. Je vindt de rokjes en jurkjes met een hoog zelfmaakgehalte bij veel winkels, maar in ieder geval bij Shibuya en Soma (Shibuya, Münzstrasse 16, www.shibuya-berlin.de; Soma, Alte Schönhauserstrasse 27, www.soma-berlin.de). De inkopers van de stijlvolle winkel Holly hebben een voorliefde voor Berlijnse ontwerpers die zich laten inspireren door de jaren dertig tot vijftig. Bijzonder zijn de jurken en rokken van LIS (Alte Schönhauserstrasse 4, www.holly-berlin.de). Echt Berlijns is Berliner Klamotten, een verzamelmerk voor eigenzinnige Duitse modeontwerpers. Berliner Klamotten heeft geen vast adres, maar laat via de website weten waar en wanneer weer een tijdelijke winkel wordt geopend. Veel Klamotten-ontwerpers hebben daarnaast ook hun eigen winkels in de Oderbergerstraße in Prenzlauerberg. Ga vooral langs bij Sarah Heartbo, Rock n Rot en HIT-IN.TV (Berliner Klamotten, www.berlinerklamotten.de, tip: klik op Läden voor nieuwe modemerken en adressen; de meeste hebben ook een eigen site, zoals Temporary Showroom, www.temporaryshowroom.com; Sarah Heartbo, Oderbergerstraße 20, www.heartbo.com; Rock n Rot, Oderbergerstraße 41, www.rocknrot.de; HIT-IN.TV, Oderbergerstraße 37, www.hit-in.tv).

Underground

Berlijn verkeert in een continue staat van verandering, dus is het raadzaam ter plekke naar actuele informatie te hengelen. Vooral handig zijn de buurtplattegrondjes die door winkeliers zelf in elkaar geknutseld en verstrekt worden. Alleen moet je de winkels dan nog wel weten te vinden, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Let zeker in Mitte goed op, want voor je het weet loop je een verborgen hofje voorbij. In bijvoorbeeld de Münzstraße staat nergens aangegeven dat achter de poort naast nummer 21 een binnenplaats met bijzondere winkels verscholen ligt. Een daarvan is de strakke zaak van de Berlijnse designer Andreas Murkudis, met collecties van Margiela, Yamamoto en Ina Seifart (Münzstraße 21-Hinterhof). De oudste en bekendste onvindbare winkel van Berlijn is Apartment. In de afgelopen elf jaar heeft de zaak een reputatie opgebouwd door te verhuizen naar steeds weer andere verscholen en soms zelfs clandestiene locaties. Op dit moment zitten ze ook letterlijk underground: in de kelder van een galerie zonder naam, waar ook af en toe etentjes worden georganiseerd. Apartment heeft tassen van Kaviar Gauche en kleding van onder anderen Bernhard Wilhelm en Gaspard Vurkievich. Neem ook een kijkje om de hoek bij Cash, een kleine winkel van dezelfde eigenaar, waar vintage bontjasjes naast topjes van Oscar Suleyman en T-shirts van Viktor & Rolf hangen (Apartment en Cash, Mehmhardstrasse 8, hoek Rosa Luxemburgstraße, www.apartmentberlin.de;

Koopjes

Wie bij vintage denkt aan spotprijzen, komt in Berlijn bedrogen uit. Tweedehands kleding is er peperduur. Helaas ook bij Calypso, waar de rekken vol staan met pumps, sleehakken en discolaarzen uit de jaren dertig tot negentig (Rosenthalerstrasse 23, www.calypsoshoes.com). Nog duurder dan gewone vintage is de gerecyclede vintage van Mayer. Maar eerlijk is eerlijk, mooi is het wel. De strakke getailleerde jasjes, gemaakt uit oude legerkleding, zijn uniek en zitten als gegoten (Große Hamburgerstraße 1, www.mayer-berlin.com). Waar je nog wel echt koopjes kunt jagen, is op de vlooienmarkt. Elke zondag tussen negen en vier staan op Arkonaplatz en in het Mauerpark in Prenzlauerberg alle zolders van de stad uitgestald en is op Boxhagenerplatz in Friedrichshain, net buiten Prenzlauerberg, een grote markt met tweedehands spullen uit de voormalige DDR. Zondag is ook de dag van de uitgebreide lunch en wordt er overal in de stad gegeten. Dat begint al vroeg in de middag en gaat door tot ’s avonds laat. En dan wordt het langzaam weer tijd voor een cocktail. Gute Nacht, Freunde!

Tagged as:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *