Taalisme

Heel mijn leven kamp ik al met het probleem taalisme, in Vlaanderen denken ze dat ik “Hollands” ben in Nederlands denken ze dat ik Belg ben. Ik heb een Vlaamse mama en een Nederlandse vader, geboren en lagere school in BelgiĆ«, middelbare school in Nederland, na 5 jaar Antwerpen gaan studeren in Utrecht. Daarna weer naar Antwerpen etc. etc. Ik ben het al gewend, maar wordt soms wel heel moe van de opmerkingen. Gisteren kwam via Twitter de ergste, net als je heel moe, fragiel bent door de laatste zware loodjes van Cktail, twittert een zekere @Sweetcharlie

diene mens van cktail tutorials heeft een irritant timbre en accent. Zoiets vt4-shopping / showbizzacademie/-alike.

Normaal heb ik een grote rug, dat moet wel als kleine, eigenwijze homo die leeft en werkt in barend Vlaanderen en vertikt om in het gareel te lopen. Maar afgerekend worden op je stem voelt als: Gij hebt een lelijke smoel!

In Vlaanderen is het ook heel moeilijk om goed te doen, een Antwerpenaar vindt Gents verschrikkelijk, moest het Limburgs zijn dat gilt heel Oost Vlaanderen dat het irritant is en moesten we de tutorials in het Brugs opnemen verstaat niemand het! Natuurlijk kunnen we het in VRT-Nederlands doen, maar dan klikken mensen weg na dertig seconden. Dit probleem is erg extreem in Vlaanderen, krampachtig vasthouden aan hun identiteit, niet beseffend dat het net tof is dat er eens een andere dialect of accent voorbij komt. Daar heb je in landen als Engeland en Nederland minder last van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *